DeFi
Zincir İçi Analiz: DeFi Riskleri Nasıl Etkili Şekilde Yönetilir
Zincir içi analiz, protokol likiditesi ve güvenliği hakkında bilgi sağlarken, karmaşık yatırım kararlarının basitleştirilmesine de yardımcı olabilir.
30/10/2022 13:30
Güncellenme 30/10/2022 13:30
Merkeziyetsiz finans (DeFi), büyüme ve benimsenme açısından doğru yolu tutsa da sistem hala volatilite, risk ve belirsizliklerle dolu. DeFi'ın merkezi finansa göre en büyük avantajlarından biri finansal verilerin kullanılabilir ve erişilebilir olması. Blok zinciri, işlemler halka açık olduğundan dolayı veri analizi yoluyla piyasa duyarlılığını anlamak için benzersiz bir fırsat sunuyor.
Bu yenilikçi gözlem, zincir içi analiz olarak biliniyor. Daha basit bir ifadeyle, gelecekteki fiyat hareketini ve daha geniş bir piyasa metrik aralığını tahmin etmek için bir kripto para biriminin ve karşılık gelen blok zincirlerinin temel prensiplerini, faydasını ve işlem aktivitesini analiz etme uygulaması.
Zincir içi analiz, daha iyi karar almak için dijital finans sistemine ilişkin bir değerlendirme sunuyor ve kritik soruların yanıtlanmasına yardımcı oluyor: Varlıkların çoğunluğunu kim elinde tutuyor? Belli bir token'ın sahipleri kar ediyor mu?
Neden zincir içi analize ihtiyacımız var?
Herhangi bir yatırım çeşidi, piyasa duyarlılığının ve sermaye pozisyonlarının kapsamlı analizini gerektirir. Piyasa verileri her zaman şeffaf olmadığı için geleneksel iş analitiğinde daima bir zorluk vardır.
Öte yandan, DeFi'ın şeffaf yapısı, çok sayıda erişilebilir veri olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte, bu tür verilerin kullanılabilmesi için rafine edilmesi, düzenlenmesi ve anlaşılır bir hale getirilmesi gerekiyor.
Zincir içi analiz bu boşluğu dolduruyor. Gerekli veriler ile metrikleri ölçmek ve karmaşık yatırım kararlarını imkân dahilinde basitleştirmek için etkili bir uygulama ortaya çıkarıyor.
Dahası, yüksek likidite ve güvenlik risklerine sahip protokolleri belirlemede güçlü bir uygulamaya da dönüşebilir. Zincir içi analizin henüz ilk aşamalarındayız. Ancak, daha yenilikçi veri aracılarının ve analitik çözümlerin ortaya çıkmasıyla, yeni nesil zincir analizi tüm DeFi endüstrisine daha kapsamlı bir görünürlük kazandırabilir.
Zincir içi analitiğin olumsuz yönleri
Zincir içi analitiklere tek başına güvenmememiz gerektiğini hatırda tutmak önemli. Zira çoğu zaman, içeriklerini anlamayıp yalnızca ham verilerini gördüğümüz piyasa işlemlerine ilişkin tam bir resim sunmuyor. Mevcut piyasa duyarlılığını neyin yönlendirdiği ve bunun ne kadar sürdürülebileceği konusunda daha büyük resmi görememe riski ortaya çıkıyor.
Kripto ve DeFi oldukça stratejik alanlar. Son zamanlarda, etkili kamusal figürlerden gelen tweetler veya açıklamaların, bazı token'ları beklenen fiyatlarından çok daha yukarıya taşıdığını veya düzenlemelerdeki küçük değişikliklerin bir token'ın taban fiyatını tamamen aşağıya çektiğini gördük. Bu olasılıklar, zincir içi analitikle tahmin yürütülemeyen DeFi alanında nispeten daha sık görülüyor.
Mikro detaylara çok ayrıntılı şekilde odaklanmak, daha geniş kapsamlı stratejik bir anlatının kaybolmasına neden olabiliyor. Bu tür analitikler, her bir işlem için etkili ve kritik bilgiler sağlıyor, ancak blok zincirinin tamamında her bir etkinliği birbiriyle bağlayarak daha geniş bir bağlam sunamıyor.
Yine de borsalarda her gün daha fazla cüzdanın yer aldığına şahit oluyorken, zincir içi analitiklerin bu tür eksiklikleri gelecekte ele alınabilir ve bu da yatırım kararlarını çok daha dengeli ve verimli şekilde vermeyi mümkün kılabilir.
Zincir içi analiz nasıl etkin şekilde kullanılır?
Yatırımcıların güvenmeye eğilimli oldukları en kritik zincir içi metrikler, likidite göstergeleri ve bunların zaman içindeki değişimleridir. Zincir içi analitik, likiditenin zaman içinde bir protokolden diğerine nasıl aktarıldığına dair bilgiler sağlamaya çalışır. Örneğin, bir ağ yüksek likiditeye sahipse, ilişkili bazı protokollerin ve token'ların değer kaybedeceği tahmini yürütülebilir.
Farklı seviyelerdeki yatırımcılar için uyarlanmış birkaç farklı analiz aracı var. Bunların en önde geleni, kullanıcılara, blok zincirin tümündeki cüzdan adreslerinde neler olup bittiğini derinlemesine inceleme imkânı veren Nansen. Nansen, büyük oyuncular arasındaki token akışlarını, paraların nereye taşındığını ve yatırıldığını, hangi değiştirilemez token'ların (NFT) yüksek fiyatlardan konumlandırıldığını ve daha fazlasını belirlemeye yardımcı oluyor.
Ardından, genellikle üst düzey ticaret yapanların oluşturduğu kullanıcıların gerekli metrikleri belirlemek, izlemek ve kapsamlı grafiklere dönüştürmek için SQL (Yapılandırılmış Sorgu Dili) sorguları yazabilecekleri Dune Dashboard geliyor. Etherscan, Santiment ve Messari gibi belirli blok zincirlerine uyarlanmış başka popüler araçlar da bulunuyor.
Zincir içi analize yönelik yoğun talep ve geleceği
Zincir içi analiz, özellikle yatırım şirketleri ve risk sermayesi fonları için son birkaç yılda güçlü bir araç haline geldi. Birçoğu, daha derinlemesine metrikler belirlemek ve müşterilerinin risk pozisyonlarını etkili şekilde yönetmek için kendilerine ait gelişmiş zincir analitik sistemleri oluşturdu. Veri aracıları olarak çalışan ve en büyük risk sermayedarlarına (VC) ve yatırımcılara işlenmeye uygun blok zinciri analitik verileri sağlayan birkaç girişim de blok zinciri veri analitik piyasasına girdi.
Zincir içi analizin geleceği umut verici görünüyor. Zincir içi analitiğe dönük bu yoğun talep büyümeye devam edecek, çünkü Web3 hizmetlerinin önümüzdeki beş yıl içinde %700 artması bekleniyor. Daha fazla risk sermayedarı ve riskten korunma fonu sürdürülebilir kararlar vermek için bu analitiği kullandıkça ve daha fazla veri aracısı bu alana dahil oldukça, zincir içi analitiğin mevcut zorlukları inovasyon yoluyla ele alınacaktır.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak, üyelik ve gizlilik sözleşmesi koşullarını kabul etmiş sayılırsınız.