Layer 2

E-Bülten

Deneme

Popüler Aramalar

Adam Blumberg

  • Tüm Yazıları

    Finansal Danışmanlar Kriptodaki Çöküşü Nasıl Değerlendirmeli?

    Kripto piyasasında son günlerde milyarlarca dolar buharlaştı, ancak bu FD'leri (finansal danışmanları) ürkütmemeli.

    Adam Blumberg

    ·

    24/06/2022 10:00

    Güncellenme 24/06/2022 11:39

    Geçtiğimiz birkaç ay ve özellikle geride bıraktığımız son birkaç hafta kripto piyasalarına karşı acımasızca davrandı. Fiyatlardaki çöküş, değer birikiminin ziyan olması ve kripto paralarla ilgisi bulunmayan varlık teorileri, toplumda birçok kişinin gerek yatırım gerek yeni bir finansal sistem olarak dijital varlıklara karşı olumsuz tutum almasına sebep oldu. Birkaç ay önce çalışmalarına kripto paraları da eklemeyi düşünen finansal danışmanlar, muhtemelen düşüncelerini bir kez daha gözden geçiriyorlar ve bunda haklılar da.


    Çöküşler eğlenceli değildir, ancak çoğu zaman fırsatları içlerinde barındırırlar. Geleneksel görüşün aksine bu durum, finansal danışmanların dijital varlıklar hakkında bilgilenmeleri ve bu varlıkları potansiyel çalışmalarına bir iş olarak dahil etmeleri için iyi bir zaman olabilir mi? Hadi tartışalım.

    Birinci mesele... Ne olmuştu? 


    Kripto dersine ilişkin yıllıklarda çok geriye gitmeden, 2021'in Kasım ayına bakabiliriz. COVID -19'un ardından dünyanın yeniden normale dönmesi ve dolaşımda trilyonlarca doların daha var olduğunun fark edilmesiyle birlikte -tedarik zinciri ve üretim meselelerinden bahsetmiyorum bile- borsalarda işlem gören teknoloji şirketlerinin hisseleri değer kaybetmeye başladı. Bitcoin ve diğer kriptolar da tüm zamanların en yüksek seviyelerinden düşüşe geçti. 


    O zamanlar Bitcoin'in fiyatında %40'larda bir düşüş bile genel olarak makul görülüyordu.


    Bunun üzerine Mayıs'ta Terra olayı gerçekleşti. 40 milyar dolarlık katman 1 (temel katman) ağ, daha fazla zarar etmemek amacıyla yapılan mecburi satışlar nedeniyle Bitcoin'in fiyatını da aşağı çekerek birkaç gün içinde neredeyse tüm varlığını kaybetti. Bu sert düşüş, merkezileşme, zayıf teşvik mekanizmaları ve bir araç olarak desteklenmiş kazanca bağlılık başta olmak üzere kriptoyla ilgili bazı olumsuzlukları öne çıkardı.


    Fiyatlar dengelense de genel ekonomi daha da kötüleşti. Enflasyonda yaşanan son 40 yılın en yüksek oranları, artan tedarik zinciri sorunları ve rekor kıran enerji fiyatlarıyla birlikte bir ekonomik resesyonun yaklaşmakta olduğu konuşulmaya başlandı. Bu durum, tüm riskli varlıklardan likiditeye ve güvenli alanlara hızlı bir geçişe neden oldu. 


    Nasdaq, S&P 500 ve kripto piyasası hep birlikte düşüşe geçti. Bitcoin ve Ethereum'da (ETH) birçok kez yaşanan fiyat çakılmaları, Celsuis ve Three Arrows Capital gibi birçok hedge fonunun ve kredi platformunun tasfiyesine veya neredeyse çöküşüne yol açtı. Mecburi satışlar arttıkça fiyatlar daha da düştü.


    Bitcoin 20 bin doların, ETH ise 1.000 doların altına düştü. Son birkaç yıldır bu seviyeleri bir daha göremeyeceğimizi düşünüyorduk… Ama işte buradayız.


    Bir danışman olarak, kripto paraları birkaç yıl veya tamamen görmezden gelmeyi tercih edebilirsiniz. Son olaylar, fiyat hareketleri ve anlatılan hikayelerden sonra sizi suçlayamam. Müşterileriniz için birçok muhtemel yatırım seçeneğiniz var.


    Diğer taraftan, hala hangi yöne gideceğinizi değerlendiriyorsanız, işte dikkate alınması gereken bazı hususlar.


    Kullanımdaki ağlar


    Kripto varlıkların fiyatları düşerken, bu varlıkları öne çıkaran ağlar ve protokoller hala kullanılıyor. Fed'in (evet, bildiğiniz Fed) yakın tarihli bir raporu tahminen 40 milyon Amerikalının bir şekilde kripto para kullandığını gösteriyor. Bu kişilerin yaklaşık 6 milyonu kripto paraları bir tür ödeme aracı olarak kullanıyor ve %60'ının geliri 50 bin doların altında.


    Yeni bir finansal sisteme ihtiyacı olan birçok insan kripto parayı amaçlandığı gibi kullanıyor. Ve ağların kullanımı nihai olarak, bu varlıkların altyapısını, benimsenmesini ve değerini belirleyecek.


    Ayrıca, yaşanan tasfiyeden dolayı ortaya çıkan son fiyat çöküşü, çok geleneksel olan bir finansal yolla gerçekleşti. Merkezileşmiş kuruluşlar, teminat olarak kriptoya dayalı kaldıraç kullanıyordu. Bunlar genellikle merkeziyetsiz finansal sisteme sahiplerdi. Borç verme ve ticaret için oluşturulan merkezi olmayan finans (DeFi) protokolleri, aşırı volatilite ve yaşanan tasfiyelere rağmen şimdiye kadar gayet iyi durumda kaldı.


    Anlayışımızı artırmak


    Fiyatlar yukardayken, spekülatif bir yaklaşımla, çoğu insan en yüksek getiri yaratan veya anormal bir getiri yaratma şansına sahip tokenlere ve protokollere para döktü. Bu aşamada en yüksek seviyede fırsat kaçırma korkusu (FOMO) var ve yatırımcıların bu getirileri elde etmek için varlıkların volatilitesi haricinde aldıkları risklere nadiren bakıyoruz. 


    Son birkaç ayda yaşadığımıza benzer bir durumla karşı karşıya kaldığımızda, birbirine bağlı sistemin, kaldıracın, şeffaflık eksikliğinin vb. risklerini daha iyi anlamaya başlıyoruz. Terra'da oynanabilecek zayıf bir teşvik sistemini, Celsius ile Three Arrows Capital'in ise yeniden ipotek edilmesini ve kaldıracını gördük. 


    Bir endüstri olarak, bizi ve müşterilerimizi olumsuz yönde etkilemeden önce sistemin doğasındaki riskleri nasıl tespit edebileceğimizi giderek daha iyi anlıyoruz. Dijital varlıkları bir borsada tutmanın, hatta merkezileşmiş bir şirkete borç olarak vermenin riskleri nelerdir ve elde ettiğiniz getiri alınan riske değer mi?


    Büyük tasfiyelerin gerçekleşeceği seviyeyi tahmin edebildiğimiz ve hatta tasfiye olabilecek tarafları tespit edebildiğimizden dolayı, şeffaflığın değerini daha iyi anlar hale geliyoruz. 


    Şeffaflık ve değer akışlarını daha iyi bir şekilde anlamak, belirli protokollerin değerinin ve bunların zaruri tokenlerinin potansiyel analizinin daha iyi yapılmasına da katkı sağlıyor. 


    Düzenleme yolda...


    Çöküşten önce bile, kripto paranın değerindeki ve popülaritesindeki artış ABD'li düzenleyicileri ve yasa koyucuları düzenlemelerin artırılması hususunda konuşmaya itmişti. Son olaylar onlara üzerinde konuşacak daha fazla şey verdi.


    ABD'li Senatörler Cynthia Lummis (Cumhuriyetçi - Wyoming Eyaleti) ve Kirsten Gillibrand (Demokrat - NewYork) Kongre'ye iki partinin desteklediği bir yasa tasarısı sundu. Bu tasarı, Biden yönetiminin kripto varlıkların düzenlenmesi amacıyla çeşitli kurumlara muhatap yayınladığı Başkanlık kararnamesinin ardından geldi.


    Bir anlamda yatırımcıları ve doları korumak için önümüzdeki 12 ay içinde muhtemelen daha fazla kılavuz ve düzenleme göreceğiz. Bu durum, danışmanların, varlık yöneticilerinin, kurumların ve yatırımcıların kripto piyasasıyla ilgilenirken kendilerini biraz daha güvende hissetmelerini sağlayacaktır.

    Tüm bunlar danışmanlar için ne anlama geliyor?


    Son birkaç yılda kripto endüstrisinin değerinde ve kötü şöhretinde kaydedilen büyüme, merkezi olmayan finans ekosisteminde kullanılmayı bekleyen risk sermayesi fonları için bir nakit duvarı inşa ederken, altyapıda muazzam bir büyüme meydana getirdi. 


    Bu durum, bir danışman olarak sizin için büyük bir fırsat. Kripto paraların merkezi olmayan finansal araçları kullanılmaya ve büyümeye devam edecek. Hatta daha fazla benimsemeye yol açacak şekilde uygulamalara daha fazla para akıtılacak.


    Mevcut ve müstakbel müşterileriniz, paralarını güvende tutmaya yardımcı olmanız, risk ve kazanç hakkında bilgi içerikli sohbetler yapmanız ve kendilerini bu varlıkların ve protokollerin değeri hakkında eğitmeniz için uzmanlık yapmanızı isteyecek. 


    Eğer risk çok fazlaysa %20 kazanma ihtimalinin hala neden kötü olduğunu açıklaması için finans konusunda uzman birinin yardımına ihtiyaç duyacaklar.


    Varlıklarını nasıl ve nerede muhafaza edebileceklerini belirlemek için bir uzmanın desteğine ihtiyaçları olacak. 


    DeFi sistemini kullanarak nasıl kazanç elde edebileceklerini anlamak ve ardından bunu güvenli bir şekilde yürütmek için yardıma ihtiyaç hissedecekler. 


    2000'lerin başında teknoloji şirketlerine ait hisseler ciddi bir çöküş yaşamıştı. Ancak bu yılların daha sonra teknolojiye erken yatırım yapmak için en iyi zamanlar olduğu anlaşıldı. Bu dönem de aynı şekilde, önümüzdeki birkaç yılı danışmanların müşterilerine kripto yatırımlarında yardımcı olmaya başlayabilecekleri en iyi zaman haline getiren eşdeğer bir süreç olabilir.


    YASAL UYARI

    Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

    Son Yazıları

    Yazarlardan
    Megan DeMatteo

    Web3 Topluluklarına Nasıl Ulaşabilirsiniz?

    06/11/2022 16:00
    Turan Sert

    Başımızı Sokacak Bir NFT’miz Olsa!

    02/11/2022 15:41
    Dr. Cüneyt Devrim

    Kurumların Web 3.0 Yolculuğu

    27/10/2022 15:48

    Kategoriler

    Yazarlar

    Piyasalar

    Şirketler

    E-Bülten

    Politika

    Teknoloji

    Kripto Paralar

    Hakkında

    Hakkında

    Kişisel Verileri Koruma Kanunu

    Künye

    Çerez Politikası

    Reklam Verin

    KVKK Başvuru Formu

    İletişim

    Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


    Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

    @2022 CoinDesk