Layer 2

E-Bülten

Deneme

Popüler Aramalar

Megan DeMatteo

  • Tüm Yazıları

    Web3 Topluluklarına Nasıl Ulaşabilirsiniz?

    Web3 ekosistemi büyümeye devam ediyor. İnsanların bağlantı kurabilecekleri ve topluluklar kurabilecekleri yollar da artıyor.

    Megan DeMatteo

    ·

    06/11/2022 16:00

    Güncellenme 06/11/2022 16:00

    İnternetin bir sonraki evresini anlatmak için yaygın olarak kullanılan Web3 hakkında bir yıldan uzun süredir yazıyorum. Bu süreçte fark ettiğim şeylerden biri de anlaşılması zor konseptler için kullanılan moda terimler. Ancak bu terimlerden biri olan ‘topluluk’, bu alandaki geliştiriciler ve yatırımcıların merkezinde yer alıyor. Hatta ekran kaynaklı dopamin rezervlerim azalsa bile Web3 toplulukları ve yarattıkları enerjiye inanıyorum.


    Bu iyi bir şey. Çünkü bir gazeteci olarak ben de Web3 topluluğunun bir parçasıyım. Bazıları Twitter Spaces’ı çok sık kullanmamızla ve birbirimizi kısaca “gm” (günaydın) diye selamlamamızla dalga geçse de Ape profil resimlerinin ve hızlı tempolu aldatıcı döngülerin ardında merkeziyetsiz, blokzincir odaklı bir geleceğe katkı yapan insanlardan oluşan topluluklar var.  


    Ben de Web3 yolculuğuna başladıktan sonra ilginç insanlarla tanıştım, konuyla ilişkin yeni yetkinlikler kazandım ve profesyonel ilişkiler geliştirdim. Web3 gelişmeye devam ettikçe insanların bağlantı kurma ve yeni topluluklar oluşturma yolları da artıyor.


    Eğer siz de Web3 dünyasında kendinize bir yer arıyor ve sizinle benzer düşüncede insanlarla bağlantı kurmak istiyorsanız, kendi deneyimimden yola çıkarak ve bunlara bazı sektör profesyonellerinin görüşlerini katarak oluşturduğum bazı yolları sizinle paylaşabilirim.


    Sosyal Platformları Araştırın

    Çok sayıda kripto meraklısının toplandığı birçok platform var.


    Twitter bunlardan biri. Kripto meraklıları ve Web3 toplulukları Twitter’ın tweet zinciri ve Spaces fonksiyonlarını tüm dünyadaki kullanıcılarla iletişime geçmek için kullanıyor. Özellikle bu alana girmek isteyenler için öncelikle Twitter Spaces’te bu konuda yapılan konuşmaları dinlemek faydalı oluyor.


    Bunun yanında, Twitter’da bu alandaki düşünce liderlerini ve sanatçıları da takip edebilirsiniz. Bu kişilerin bazılarının hesaplarında mavi tik de oluyor. Böylece Twitter tarafından doğrulanmış hesaplar olduğunu anlıyoruz. Doğrulanmış hesapları takip etmek önemli çünkü dolandırıcılar influencer'ları taklit etme konusunda çok yaratıcı olabiliyorlar.


    Eğer Twitter’da kimi takip edebileceğinize dair bir liste arıyorsanız Crypto Witch Club’ın Web3 listesi başlamak için çok iyi bir yer olabilir. Blokzincir yazılım şirketi ConsenSys’ın da ayrıca 40 hesabı kapsayan bir listesi var. Blokzincir geliştirme platformu Alchemy’nin ise Web3 geliştiricilerine ilişkin bir listesi bulunuyor.


    Kripto meraklılarının birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları bir başka popüler platform da Discord. Aslında oyuncuların birbirleriyle iletişimi için kurulan bu platform, Web3 oluşumları ve projeler tarafından da oldukça sahiplenilmiş durumda. İletişim akışını yönetmek için buradaki topluluklara moderatör ataması yapılıyor. Çoğunlukla gönüllüler veya projedeki yetkili kişiler moderatör oluyor.   


    Cowri Labs iş geliştirme lideri ve merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosistemi olan Shell Protocol’ün yaratıcısı Aleeza Howitt, “Bana göre gönüllü moderatörler her zaman etkileyicidir. Çünkü, insanların projeleri ne kadar sahiplendiğini görebiliyorsunuz” diyor.


    Web3 yandaşlarının Twitter ve Discord dışında ilgi duyduğu farklı Web2 platformları da var. 2005 yılında kurulan bir topluluk forumu olan Reddit bunlardan biri. Kripto severler bu platformda farklı konularda oluşturulan alt gruplar arasından kendi ilgi alanlarına göre seçim yapıp bu grupları takip edebiliyor. Ayrıca Temmuz ayında bir NFT pazaryeri açan Reddit, bu pazaryerinde kullanılmak üzere oluşturulan 2,5 milyondan fazla aktif kripto cüzdanıyla da gündem oldu. 


    Aynı şekilde Instagram ve Facebook’un ana şirketi olan Meta da dijital koleksiyonları kullanıcılara sunuyor. Şirket şu anda ABD’deki bir grup yaratıcıyla Instagram üzerinden NFT mint'leme ve NFT satma denemeleri yapıyor.


    Bir yandan bu gelişmiş sosyal medya platformları blokzincir teknolojilerine uyum sağlamaya çalışırken diğer yandan da merkeziyetsiz dünyada kurulan ve sansüre dirençli depolama metotlarıyla kripto ödeme yöntemlerini kullanan alternatif platformlar ortaya çıkıyor. Bazılarına göre bu platformlar, çoğu Web3 kullanıcısının sorun addettiği mahremiyet ihlaline ve aşırı miktarda verinin sosyal medya devleri tarafından toplanmasına çözüm olabilir.   


    Merkeziyetsiz sosyal medya alternatifleri şu an hâlâ startup aşamasındalar. Ancak bekleme listelerinin dolup taştığı söyleniyor. Örneğin, Twitter kurucusu Jack Dorsey’in merkeziyetsiz sosyal ağı Bluesky’a geçen ay 30 bin kişinin kaydolduğu belirtildi. Ayrıca, diğer Web3 sosyal platformları da düzenli olarak katkıda bulunan kullanıcılar kazanmaya başladı. Bunlardan biri merkeziyetsiz yazı yayın platformu Mirror. Şirket, Medium, Suctack ya da WordPress gibi platformlara alternatif araçlar sunuyor.  


    En nihayetinde, bir konsept olarak metaverse hâlâ emekleme döneminde. Mona, Decentraland ya da The Sandbox gibi blokzincir tabanlı platformlar topluluk etkinlikleri ev sahipliği yapıyor ve kullanıcılara avatarlarıyla birlikte takılabilecekleri sanal ortamlar sunuyor. Hatta sanat galerileri, sanal dünyalar ve müzik festivalleri de bu platformlarda ortaya çıkmaya başladı.


    Gerçek Hayattaki Toplantılara ve Etkinliklere Katılın

    Eğer dünyanın herhangi bir yerindeki büyük şehirlerden birinde yaşıyorsanız Meetup.com gibi sitelere bakarak bulunduğunuz yerdeki fiziki etkinlikleri takip edebilirsiniz. Tabii bu biraz analog kaçabilir. Metaverse’de görüşmek varken neden komşularınızla iletişime geçesiniz ki? Ancak şunu unutmayın ki Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin bile Toronto Üniversitesi’nde düzenlenen yerel bir etkinliğe katıldı.


    Tabii, Web3 meraklıları için internette de pek çok networking fırsatı var. (Webinar'lar ve Zoom buluşmaları çok popüler) Ancak, eğer mümkünse kendi bölgenizde yaşayan insanlarla bir araya gelmek de çok faydalı. Çünkü bu şekilde kendi bölgenizdeki yasal düzenlemeler, potansiyel Web3 kullanım alanları gibi konular hakkında beyin jimnastiği yapabilirsiniz. Hatta Web3’nün temellerini inşa eden geliştiricilerle, profesörlerle ya da politikacılarla da buluşabilirsiniz.


    Ayrıca insanlarla fiziki hayatta buluşmak, Web3 yaşam tarzı ile kaçınılmaz şekilde gelen bilgisayar başında sandalyeye bağlı bir şekilde oturmaktan kurtulma ve dijitalle fiziki hayat arasındaki iletişim boşluğunu doldurma anlamında da çok faydalı.


    Eğer bölgenizde fiziki olarak buluşabileceğiniz bir etkinlik yoksa kendiniz de başlatabilirsiniz. Yıllar önce Howitt de New York’ta küçük ama tutkulu bir grup kurmuş, birebir görüşmelerin çok değerli olduğunu söylemişti.   


    “Buluşmalarda sadece iki-üç kişi oluyordu” diyen Howitt, şu an bu kişilerin kendisinin en iyi arkadaşları olduğunu belirtiyor. Ayrıca, “Sadece iki kişi bile olsa, bu iki kişinin konuşacak çok konusu oluyor” diyor.


    Bir Kripto Konferansına Katılın

    Kendi bölgenizdeki topluluklar dışında son yıllarda sayısı artan kripto konferanslarına katılarak düşünce liderleri, NFT sanatçıları, startup'lar, geliştiriciler, pazarlama uzmanları ve sanat koleksiyoncularından oluşan global topluluklarla tanışabilirsiniz.   


    Örneğin, dijital göçebeler ve sık sık seyahat edenler tarafından oluşturulan bir topluluk olan Crypto Nomads Club’ın paylaştığı bir tabloya göre 2022 yılında şu ana kadar küresel çapta 137 Web3 odaklı konferans düzenlenmiş. Tabii bu etkinlikler ücret anlamında değişkenlik gösterebiliyor. Etkinlikler ücretsiz de olabiliyor, sadece 5.000 dolar ödeyenlerin katılabildiği VIP etkinlikler de. Düzenlenen bu etkinliklerin çoğunda katılımcılara ücretleri itibari para ya da kripto parayla ödeme opsiyonu bulunuyor.


    Ayrıca bu konferansların çoğunun çevresinde Web3 profesyonelleri için networking fırsatları yaratan uydu etkinlikler de düzenleniyor. Örneğin, DevCon ve ETH Lisbon konferansları yapıldığında aynı zamanda o çevrede 120 civarında etkinlik düzenlenmişti. “Konferanslar çevresinde uydu etkinlikler her zaman yapılır” diyen Howitt, bu etkinliklerin bazılarının çok iyi fırsatlar oluşturduğunu ve kripto profesyonelleri asıl konferansa bilet almak yerine bu etkinliklere katıldığını belirtiyor.  


    Konferansların bulunduğu şehirlere seyahat etmek, Howitt’in şu anda yaptığı işi de etkilemiş: “Arkadaşlarımla beraber oturuyordum. Sonra blokzincir konferanslarına gitmeye başladım. Şu an bu geleneği devam ettiriyorum. İşim artık bu oldu.”


    Howitt, pek çok blokzincir konferansı ve hackathon’un 2014 yılında düzenlenen ilk Ethereum geliştirici sempozyumu DevCon 0’ın ardından yapılmaya başladığını belirtiyor. Yıllar geçtikçe konferanslar da dönüşüme uğradı. Bugün, Web3’ün farklı alt toplulukları için düzenlenen Bitcoin Miami, ETH Devnver, NFT.NYC ve DeFiCon gibi konferanslar bulunabiliyor.


    Bunun yanında bu konferanslar düzenlenmeden önceki veya sonraki haftalarda ‘hacker houses’ (yazılımcıların birlikte kaldıkları ev) ya da mini tech kuluçkaları gibi birkaç gün ya da haftalar süren etkinlikler de yapılıyor. Bu hacker house’lara ekosistemler ya da merkeziyetsiz otonom kurumlar (DAO) sponsor oluyor. Bu, genellikle geliştiricilerin bir projenin finansmanı için birbirleriyle rekabet etmelerini teşvik etme amacıyla yapılıyor. Hacker house’ların çoğu aslında iş birlikçi ve arkadaşça bir ruh taşıyor. Örneğin Barcelona’da düzenlenen Avalanche zirvesi kapsamında yapılan H.E.R. DAO hacker house 25 kadın geliştiriciyi finanse etmişti.


    Online Eğitim Gruplarına Bakın

    Eğitim Web3 dünyası için çok önemli. Hatta kendilerine uzman olarak görenler için bile. Web3 dünyası büyüdükçe bu alana yeni gelenlere destek olma ve sektördeki son olayları tartışma amacıyla oluşturulan grupların sayısı artıyor.


    Hangi seviyede olursanız olun, ücretsiz veya uygun fiyatlı gruplara katılarak sizinle eş düzeyde bulunan kişilerle bağlantı kurabilirsiniz. Bu gruplar genelde Zoom üzerinden online toplantılar düzenliyorlar. Ya da fiziki hayatta bir yerde buluşup birlikte konferanslara katılabiliyorlar. Bunun yanında podcast’lar yayınlayıp, Twitter Spaces gibi platformlarda oturum açabiliyorlar.   


    Bu eğitimlere CoinDesk’in Crypto Investing gibi ücretsiz bültenlerle başlayabilirsiniz. Hem genel eğitim platformlarını hem de kendinize uygun grupları araştırın. Örneğin, kadınlar ve non-binary bireyler Boys Club, Eve Wealth, BFF ve SheFi gibi eğitim gruplarına bakabilirler. Latin topluluklara mensup kişiler OP Crypto tarafından kurulan Web3 Familia’nın kaynaklarından faydalanabilir. OP Crypto sermaye ortaklarından Christian Narvaez, CoinDesk’e yaptığı açıklamada “Web3 Familia tüm dünyadaki Latinlere odaklanan bir eğitim grubu” diyor. Ayrıca, “Latin odaklı olsak da sadece Latinlere özel bir grup değiliz. Her içeriği hem İspanyolca hem de İngilizce olarak hazırlıyoruz. Ayrıca farklı kişilerle iletişim kurarak Latin komünite dışında da geniş bir network ağı oluşturuyoruz” diye belirtiyor.


    Blokzincir Ekosistemleri Aracılığıyla Finansman Sağlayın

    Yeni bir protokol ya da merkeziyetsiz uygulama (dapp) gibi fikirlere sahip Web3 kullanıcıları, projelerine başlayabilmeleri için gerekli kaynakları blokzinciri ekosistemlerindeki havuzlardan bulabilirler. Kendisi de bir yatırımcı olan Narvaez, girişimcilere fikirlerini risk girişim sermayedarlarına (VC) sunmadan önce hibeleri araştırmalarını ya da bir kuluçka programına kaydolmalarını öneriyor. Büyük blokzincir oyuncularından birinden hibe alabilmek hem diğer geliştiricilerle tanışmayı hem de ekosisteme adapte olmayı sağlıyor. Tabii, bu durumun finansal avantajları da var.  


    Örneğin Near, Polygon, Solana ve Ethereum gibi ekosistemler projelere başlatılabilmesi için hibeler veriyor. Narvaez, bu hibelerin bir ürünün ya da bir dApp’in ilk versiyonunun oluşturulması için kullanılması sayesinde girişimciler kendi sermayelerini sonrası için saklayabilirler.  


    Fikrinizi test ettikten ve işe yaradığını kanıtlandıktan sonra Web3 odaklı şirketler ile girişim sermayesi için görüşmelere başlayabilirsiniz. Narvaez, “Ben mümkün olduğu kadar katkı sağlamak isterim. Ekibimizle görüşerek finansman olasılıkları konusunda bağlantı sağlayabilirim. Hatta ekosistemdeki farklı girişim sermaye şirketleriyle de bağlantı kurabilirim” diyor.


    Kendi Araştırmanızı Yapın ve Sağduyunuzu Kullanın

    Tüm bu öneriler bir topluluğa katılmada işe yarayabilir. Ancak internetteki bu komünitelere katılmak aynı zamanda hacker’ları da cezbeder. Twitter veya Instagram gibi platformlarda #NFT veya #NFTCommunity hashtag’lerini kullanmak mesaj kutularınızı kripto cüzdanlarınızın özel anahtarlarını (hiç kimseyle paylaşmamanız gereken anahtar) ele geçirmeye çalışan botlarla doldurabilir. Bunun yanında sosyal medya platformlarında çok sayıda sahte kripto hesabı da bulunuyor.


    Kripto yatırımı kalp için yorucu olabilir. Ancak bu alandaki insanlarla ilişki kurmak ve bunu geliştirmek eğlenceli ve stressiz olmalı. Bazı günler kripto topluluklarıyla kaynaşmak köpek balıklarıyla denizde birlikte yüzmek gibi olabilir (ya da kripto balinalarıyla). Ancak diğer günlerde geleceğin finans sistemini inşa etmeye çalışan bir grup internet kullanıcısıyla bir arada olmaktan gurur duyuyorum. Şunu unutmamak lazım ki pek çok kişi Web3’ün uzun bir oyun olacağına inanıyor. Bu süreçte kaybolmak ve bir yerlere çarpmak yerine insanlarla iletişim kurmak çok daha faydalı.


    Kripto toplulukları arasında DYOR denilen ve ‘kendi araştırmanı yap’ anlamına gelen bir terim var. Şahsen ben kişisel sınırlarım kapsamında birkaç Web3 etkinliğine katılırım ve sanal etkileşim kurduğumda da şüpheci tavrımı ve merakımı korumaya gayret ederim. Unutmayın ki Web topluluğu küçük ama sürekli büyüyen teknoloji uzmanları, geliştiriciler, kurucular ve diğer meraklı bireylerden oluşuyor. Bu kişiler finansal bağımsızlığa, kurumların şeffaflığına ve verilerin mahremiyetine değer veriyorlar. Eğer bu noktada düşünceleriniz kesişiyorsa masamızda size için de bir yerimiz var.


    YASAL UYARI

    Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

    Son Yazıları

    Yazarlardan
    Megan DeMatteo

    Web3 Topluluklarına Nasıl Ulaşabilirsiniz?

    06/11/2022 16:00
    Turan Sert

    Başımızı Sokacak Bir NFT’miz Olsa!

    02/11/2022 15:41
    Dr. Cüneyt Devrim

    Kurumların Web 3.0 Yolculuğu

    27/10/2022 15:48

    Kategoriler

    Yazarlar

    Piyasalar

    Şirketler

    E-Bülten

    Politika

    Teknoloji

    Kripto Paralar

    Hakkında

    Hakkında

    Kişisel Verileri Koruma Kanunu

    Künye

    Çerez Politikası

    Reklam Verin

    KVKK Başvuru Formu

    İletişim

    Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


    Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

    @2022 CoinDesk