Layer 2

E-Bülten

Deneme

Popüler Aramalar

Andy Edstrom

  • Tüm Yazıları

    Kripto Kışı Döneminde Bitcoine Yatırım Yapma Meselesi

    Kripto paranın çeşitlendirilmiş portföylerde hala önemli bir rolü var.

    Andy Edstrom

    ·

    22/07/2022 07:36

    Güncellenme 22/07/2022 07:40

    Kış bitcoin (BTC) topraklarına ulaştı. Bu benim ikinci "bitcoin kışım" ve gelecekte böylesi kışlara daha baya katlanacağımızı düşünüyorum.

     

    Bu soğuk zamanlarda, müşteriler danışmanlarına tarihteki en volatil büyük varlıklardan birine sahip olmayı neden tavsiye ettiklerini sorabilir. Bu müşteriler yukarı yönlü bir volatiliteye aldırış etmezler, ancak fiyatlar düşerken sinirleri bozulabilir.

     

    Bu nedenle bazen ihtiyaç duydukları tek şey, bitcoinin güçlü yönlerinin ve ona sahip olmanın uzun vadeli faydalarının risklerden büyük ölçüde daha ağır basabileceğine dair bir hatırlatmadır.

     

    Bitcoin hep ayakta kaldı

     

    Kuruluşundan bu yana bitcoin yarım düzine kez %50'den fazla değer kaybetti ve bunların dördü belirli bir dönem süren kripto kışlarına sebep oldu.

     

    Ancak bitcoin, mevcut düşüşten önceki tüm kripto kışlarından başarılı bir şekilde geri dönmeyi başardı. Bu durum bize, bitcoinin bir başka düşüşten daha yine sağ çıkabileceğine dair güven veriyor.

     

    Ayrıca bitcoin, kripto piyasasındaki diğer tüm projelere kıyasla mevsimsel değişim şartlarına karşı daha dirençli olmuş bir varlık.

     

    Şu anda en iyi 20 dijital varlığa bir göz atın. Şimdi zamanı sadece beş yıl geriye, son boğa piyasasının başlangıcına alın. O günün en iyi 20 tokeninin kaçı sıralamasını koruyabildi? Bitcoine kıyasla kaç tanesi iki fiyat döngüsünün ardından eski ihtişamına geri dönebildi?

     

    Stratis, bitshares, bytecoin, golem, steem, saicoin, bitconnect… Bu coinler artık piyasa değeri itibariyle ilk 100 içinde bile işlem yapamıyor. Şöyle biraz geçmişe baktığımızda, piyasa değeri açısından en iyi 10 tokenin bile son yıllarda muazzam bir dalgalanmaya maruz kaldığı görülüyor.

     

    Günümüzde insanların alım satım yaptığı tüm dijital varlıklar arasında bitcoin, 13 yıldan uzun bir süre önce kurulduğundan beri piyasa değeri bakımından en büyük kalmaya devam etti. Tüm bu süre zarfında, her beş yıllık tarihsel dönemde cazip yatırım getirileri sağladı.

     

    Bitcoin bir portföyün niteliklerini artırır

     

    Tarihsel getirilerden bahsetmişken, 2019'da “Neden Bitcoin Satın Almalı” isimli kitabımı yayımladığımda, bitcoini tarihsel fiyat verilerine dayalı olarak çeşitlendirilmiş bir portföye dahil etmenin risk ve getiri faydalarının bir analizini de içeriğe eklemiştim.

     

    Modern portföy teorisi, “bütün, parçalarının toplamından daha büyüktür” fikrini destekliyor. Bitcoin, diğer çeşitli varlıklarla birlikte, yatırımcıları bir dizi ekonomik senaryoya karşı korumaya yardımcı olabilir ve bu senaryoların fırsata çevrilmesine imkan sağlayabilir.

     

    Söz konusu analiz, fiyatındaki son düşüşten sonra bile bitcoinin çeşitlendirilmiş bir portföye dahil edilmesinin fayda sağlayacağı fikrini hala destekliyor. Rakamlar ortada; bitcoin çeşitlendirilmiş portföylere hep değer katmış.

     

    Bitcoin altına fark attı

     

    Bitcoin bir yatırım şekli olarak kazanmak için çok sayıda imkan sunarken, en net örnek "dijital altın" şeklinde karşımıza çıkıyor.

     

    Bitcoin de altın gibi parasal bir varlık ve tasarruf aracı, ayrıca insanların altını çok sevme sebebi olan sınırlı olma özelliğine de sahip.

     

    Ancak, paranın en önemli özelliklerinin çoğu üzerinden değerlendirildiğinde, bitcoinin altın üzerinde transfer edilebilirlik, bölünebilirlik, elde edilebilirlik, güvenlik ve gizlilik gibi bir dizi avantajı var.

     

    Altının aksine bitcoini sınırsız miktarda elektronik olarak gönderebilir ve kolayca daha küçük birimlere bölebilirsiniz. Henüz yeni ortaya çıkmış olan bitcoinin siber tehditlere karşı bağışıklığı bulunmasa da korunması zor altın külçelerinin aksine şifreli bir dijital cüzdanda güvenli bir şekilde tutulabilir. Ve yine altının aksine, bitcoin bankacılık ve doğrudan ödemeleri izleyen devlet aracıları olmadan alınıp satılabilir.

     

    Bitcoinin ek bir avantajı: Bugün altının toplam değerinin %4'ünden daha az bir değere sahip olan bitcoinin önünde hala büyük bir potansiyel var.

     

    Bitcoin insanların kendi bankacıları olmasını mümkün kılıyor

     

    Finansal danışmanların çoğu müşterisi henüz kendi bitcoinlerini tutmaya hazır değil. Örneğin, bitcoini bir kripto borsasında satın almak yerine borsada işlem gören bir fonun parçası olarak tutmayı tercih ediyorlar.

     

    Ancak zamanla bu müşterilerin birçoğu vizyon sahibi olacak ve bitcoini kendileri satın almaya ve tutmaya daha istekli hale gelecekler. 

     

    Gelecekteki ekonomik kargaşa beklentisiyle, net varlıklarının bir kısmına doğrudan aracısız sahip olabilmenin kıymetini, el konulması olağanüstü derecede zor olan ve internet bağlantısı olan herhangi bir yere transfer edilebilen bu varlıkta fark edecekler.

     

    Olağanüstü ekonomik senaryolarda bankacılık krizlerine karşı hassas olan itibari paraların aksine, varlığı elinde bulundurması gereken aracılara ihtiyaç duymadığı için en sıradan insanlar bu varlığa sahip olabilecekler.

     

    Gerçek riskler

     

    İnsanlar bana bitcoin hakkındaki yatırım fikrimi neyin değiştireceğini soruyorlar. Bu konunun tam olarak ele alınması için, "Neden Bitcoin Satın Almalı?"da 40 sayfayı aşkın şekilde bahsedilen risk faktörleri incelenebilir.

     

    Ancak danışmanların ve müşterilerinin yakın vadede odaklanmaları gereken üç konu var.

     

    1. Sistemin tekniksel başarısızlığı

     

    Bitcoin ile ilgili yatırım tezimi değiştirmeme neden olabilecek olaylardan biri sistemde yaşanabilecek tekniksel başarısızlık. Şayet bitcoin ağı, işlem bloklarını düzenli olarak hızlı bir şekilde üretmeyi devam ettiremezse, bu durum büyük bir uyarı işareti sayılır.

     

    Bu sorun, bitcoini yakından izlediğim beş yıl içinde hiç gerçekleşmedi. Ama gerçekleşecek olursa yatırım fikrimi yeniden değerlendiririm.

     

    2. Düzenlemeler

     

    Dijital varlıklar için daha sert bir düzenleme mi geliyor? Şüphesiz.

     

    Bu nedenle, düzenleyici bir bakış açısıyla, bitcoin sahibi olmak için daha iyi bir zaman hiç olmamıştı.

     

    Ben menkul kıymetler avukatı değilim. Ama analizlerim, bitcoinin menkul kıymetler endüstrisi standardı Howey Test'e dayalı bir menkul kıymet olmadığı açık olan tek büyük dijital varlık olduğunu gösteriyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler da aynı fikirde görünüyor.

     

    3. Hükümetin Rolü

     

    Eğer Merkez Bankası'nın ekonomiyi son seksen yılda biriken borcu temizleyecek bir bunalıma sokacağını düşünüyorsanız, o zaman altın ve bitcoin gibi konvertibl para varlıklarından kaçınmak isteyebilirsiniz. İşte o zaman Dolar kral olur.

     

    Ancak, baştakilerin ikinci bir Büyük Buhran'a yol açmamayı tercih edeceğini ve borçla başa çıkmanın çok daha olası yolunun enflasyon olduğunu düşünüyorsanız, o zaman bitcoin muhtemelen müşterilerinizin portföylerinde rol sahibi olacak. Bana göre, hükümetler 2020'li yıllarda enflasyonu kontrol altına almak için mücadele edecekler. Hatta o kadar ki, bu durumda bitcoin müşterilerin portföylerindeki en önemli ana varlık haline gelebilir.

     

    Bu senaryo gerçekleşirse, finansal danışmanlar kendilerini son on yılın en önemli varlığını nasıl kaçırdıklarını açıklamakta zorlanırken bulacaklar.


    YASAL UYARI

    Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

    Son Yazıları

    Yazarlardan
    Megan DeMatteo

    Web3 Topluluklarına Nasıl Ulaşabilirsiniz?

    06/11/2022 16:00
    Turan Sert

    Başımızı Sokacak Bir NFT’miz Olsa!

    02/11/2022 15:41
    Dr. Cüneyt Devrim

    Kurumların Web 3.0 Yolculuğu

    27/10/2022 15:48

    Kategoriler

    Yazarlar

    Piyasalar

    Şirketler

    E-Bülten

    Politika

    Teknoloji

    Kripto Paralar

    Hakkında

    Hakkında

    Kişisel Verileri Koruma Kanunu

    Künye

    Çerez Politikası

    Reklam Verin

    KVKK Başvuru Formu

    İletişim

    Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


    Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

    @2022 CoinDesk