Layer 2

E-Bülten

Deneme

Popüler Aramalar

Elbruz Yılmaz

  • Tüm Yazıları

    Kripto Kışı Devam Ettikçe Kripto Platformlarının İşlem Hacimleri Küçülüyor, Peki Sırada Ne Var?

    Kripto kışından etkilenen firmalar azalan işlem hacimlerine paralel olarak çalışan sayılarını ve giderlerini azaltıyor.

    Elbruz Yılmaz

    ·

    07/07/2022 13:57

    Güncellenme 26/07/2022 15:03

    Kripto para ayı piyasası, sektörün işgücü piyasasına ciddi bir darbe vurdu. 2 Temmuz itibariyle kripto sektöründe pazarlama, insan kaynakları, teknik destek ve programlama gibi alanlarında yer alan en az 3,500 çalışan işten çıkarıldı.

     

    Birçok şirket tarafından işten çıkarmalar yapıldığı açıklandı. Birçoğu, yöneticilerin işgücünün azaltmaya karar vermesinin ana nedeni olarak kripto kışını ve değişken piyasaları suçluyor. Ancak farklı bir görüş, işten çıkarmaların bazılarının önlenebileceğini gösteriyor.

     

    Kripto işten çıkarmaları şu ana kadar:

     

    Crypto.com: %5

    BitOasis: %5

    Robinhood: %9

    Bitso: %10

    Gemini: %10

    Coinbase: %18

    BlockFi: %20

    BitMex: %25

    BitPanda: %27


    Son 2 yılda kripto platformlarının çoğu, boğa piyasası koşuları ve artan miktarda girişim sermayesi fonu ile birlikte hızlı bir büyüme kaydetti.

     

    2021 yılında, girişim sermayesi fonları kripto ve blockchain girişimlerine 33 milyar doların üzerinde yatırım yaptı.



    Sektör verileri kripto ve blockchain dikeylerindeki girişim sermayesi aktivitesinin kripto para birimlerindeki fiyat gelişmeleri ile birlikte hareket ettiğini gösteriyor. 

     

    2021 yılında, girişim sermayesi faaliyeti, BTCUSD fiyat değerlemesinin yanı sıra, dijital varlık piyasalarıyla neredeyse mükemmel bir şekilde korelasyon gösterdi ve yatırım hacmi ciddi artış gösterdi.




    Geçen yılki büyümenin ardından, birçok kripto şirketi daha fazla personel işe alarak, pazarlama bütçelerini artırarak büyümenin sürdürülebileceği beklentisiyle yeni ürün ve hizmetler geliştirerek yeni pazarlara açıldı.

     

    Bunun da en iyi göstergesi muhtemelen Super Bowl reklamlarındaki kripto platformlarının hakimiyeti ve yüz milyonlarca dolarlık spor sponsorluğu anlaşmaları olduğunu söyleyebiliriz.

     

    Geçen yıldan bu yana Crypto.com, FTX ve Coinbase gibi kripto borsaları, önde gelen spor ligleri ve takımlarıyla anlaşmalar yaptılar.

     

    Örnek verecek olursak Crypto.com, Kasım ayında Los Angeles'taki Staples Center'ın isim haklarını devralmak için 700 milyon dolar değerinde 20 yıllık bir anlaşma imzaladı. Şirket ayrıca UFC ile 10 yıl sürecek olan, 175 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı ve ayrıca Formula 1 ile geçen yıl, 100 milyon dolar değerinde beş yıllık bir ortaklık anlaşması yaptı.

     

    FTX, Mart 2021'de Miami Heat'in arenasının isim hakları için 135 milyon dolar değerinde 19 yıl sürecek olan bir anlaşmaya imza attı.

     

    Geçtiğimiz ekim ayında ise Coinbase, NBA, WNBA ve NBA G ligine özel kripto borsası olmak için uzun süreli bir anlaşma imzaladı.

     

    2022'nin başından bu yana kripto para piyasası 2021’de kazandığı değer artışının çoğunu kaybetti ve geçen yılın ocak ayından bu yana ilk kez toplam piyasa değeri 1 trilyon doların altına düştü.

     

     

    Aslında bu aşağı yönlü değişimler DeFi (Luna, 3AC, Celcius…) alanındaki çalkantılardan ve düşüşlerden önce kendilerini hissettirmeye başlamıştı. 

    2021, önde gelen platformlar tarafından etkinleştirilen rekor sayıda yeni kripto kullanıcısı gördüğümüz aykırı bir yıldı, halka açık bir şirket olan Coinbase’in verileri ile bunu çok net bir şekilde destekliyor. Ayrıca veriler şirketin çalışan sayısı ve OPEX harcamalarındaki artışla nasıl ölçeklendiğini de gösteriyor. 


    Aslında bu aşağı yönlü değişimler DeFi (Luna, 3AC, Celcius…) alanındaki çalkantılardan ve düşüşlerden önce kendilerini hissettirmeye başlamıştı. 

    2021, önde gelen platformlar tarafından etkinleştirilen rekor sayıda yeni kripto kullanıcısı gördüğümüz aykırı bir yıldı, halka açık bir şirket olan Coinbase’in verileri ile bunu çok net bir şekilde destekliyor. Ayrıca veriler şirketin çalışan sayısı ve OPEX harcamalarındaki artışla nasıl ölçeklendiğini de gösteriyor. 



    Şimdi ayı piyasası koşullarında, borsa hacimlerindeki düşüşle birlikte daha yavaş yeni kullanıcı büyümesi ve daha düşük işlem hacimleri görüyoruz. Kripto yatırımcıları boğa piyasaları sırasında çok daha aktif işlem yapma eğiliminde oluyorlar. 

     

    Birim ekonomisine odaklanan ve piyasanın gerilemesine finansal ve operasyonel olarak daha hazırlıklı olan bazı platformlar, kârlı olmaya ve zor durumda olan bazı şirketleri satın almaya devam çalışacak gibi görünüyorlar. FTX ve Binance'in satın alma ve finansman planları hakkındaki son açıklamaları aslında bunun kanıtıdır. 

     

    Birçok kripto platformu hayatta kalmak için mücadele ederken, M&A aktivitesi yoluyla sektörde artan konsolidasyon bekleyebiliriz. Birçok küresel borsa, negatif büyüme yılından geçen bölgesel veya yerel borsalarla ortaklıklara giderek genişlemelerini hızlandırmaya çalışacaktır. Geçtiğimiz yıl Coinbase'in Brezilya ve Türkiye'deki olası bazı satın almalar için görüşmelerde bulundukları söylentilerini de duymuştuk. 

     

    Girişim sermayesi yatırımları 2022'nin 1. çeyreğinde güçlü kaldı fakat ilk veriler 2. çeyrek yatırım seviyelerinin beklenenden çok daha düşük olduğunu gösteriyor. Birçok şirketin en son finansman turlarına kıyasla çok daha düşük değerlemelerle yeni yatırım turları yaptıklarını görüyoruz.

     

    Bu nedenle, girişim sermayesi fonlarının finanse ettiği büyümenin yokluğunda, birçok platform operasyonel giderlerini ve pazarlama bütçelerini azaltarak hayatta kalmaya çalışacaktır. Piyasanın yılın başlarında yavaşlama sinyalleri göstermesi nedeniyle bunun için bazı şirketlerin geç kaldığı söylenebilir.

     

    Geçen yıl öngörülen büyüme planlarının bir parçası olarak gördüğümüz operasyonel giderlerin ve işe alımların biraz erken yapıldığını söyleyebiliriz. Çoğu fintech ve kripto platformu yöneticileri, piyasanın bu şekilde yavaşlamasını beklemediklerini aynı zamanda da işe alım kararlarında ve yatırımlarının artış hızında yanıldıklarını açıkça söylüyor.

     

    2021'de gerçekleşen hacimli girişim sermayesi yatırımlarının çoğunun sektörde yeni olmayan, deneyimli yatırımcılar tarafından oldukça yeni kurulan girişimlere gittiğini görmek de oldukça ilginçti. Kısacası ne yatırımcılar ne de girişimciler ani kripto döngülerinde deneyimli değillerdi ve şimdi kripto pazarının birkaç ay içinde nasıl daralabileceği ve genişleyebileceği konusunda zor bir tecrübe ediniyorlar.

     

    Daralma tabii ki herhangi bir endüstri dikeyinde gerçekleşebilir ve kolay bir süreç değildir. Ancak işten çıkarma duyurularının ani ve beklenmedik olması bu gibi durumlar daha iyi yönetilebilir miydi sorusunu akıllar getiriyor . Bunun girişim sermayesi destekli şirketlerin yatırımcılarının, girişimcilere, daralan nakit seviyelerinden ötürü, çalışan sayılarını ve giderlerini hızlı bir şekilde azaltmaları için baskı yapmaları ile ilgili olduğuna inanıyorum.

     

    İleride kripto piyasasının toparlanmasını ve daha da güçlü bir şekilde geri dönmesini bekliyorum. Rekabet ortamı, büyük olasılıkla bazı M&A faaliyetleri göreceğimiz için oldukça farklı olacaktır. Birçok borsa büyük pazarlama kampanyalarını durdurdu ve giderlerini azalttı. Açıkçası piyasa duyarlılığı iyileşmezse bazılarının daha fazla işten çıkarma yapmasını bekliyorum. Sonuç olarak daha önceki yıllarda da örneğin 2000’lerin başındaki internet girişim balonunda olduğu gibi şirketlerin girişim sermayesi desteğiyle hızla büyüyüp daha sonra benzer zorlu süreçlerden geçtiğini görmüştük. O zaman da olduğu gibi hayatta kalan şirketlerin çoğunun tek farkı kurucu ekiplerinin becerisi ve tecrübesiydi. O günlerde de yatırımcıların sıkça sorduğu bir soruyu yinelemek istiyorum. Yatırım yaptığımız girişimciler bundan önceki krizi hatırlayacak kadar tecrübeliler mi?  



    YASAL UYARI

    Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

    Son Yazıları

    Yazarlardan
    Megan DeMatteo

    Web3 Topluluklarına Nasıl Ulaşabilirsiniz?

    06/11/2022 16:00
    Turan Sert

    Başımızı Sokacak Bir NFT’miz Olsa!

    02/11/2022 15:41
    Dr. Cüneyt Devrim

    Kurumların Web 3.0 Yolculuğu

    27/10/2022 15:48

    Kategoriler

    Yazarlar

    Piyasalar

    Şirketler

    E-Bülten

    Politika

    Teknoloji

    Kripto Paralar

    Hakkında

    Hakkında

    Kişisel Verileri Koruma Kanunu

    Künye

    Çerez Politikası

    Reklam Verin

    KVKK Başvuru Formu

    İletişim

    Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


    Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

    @2022 CoinDesk