Layer 2

E-Bülten

Deneme

Popüler Aramalar

Max Galka

  • Tüm Yazıları

    Rusya’nın Ukrayna’yı İşgali Kripto Borsaları İçin Turnusol Testi

    Borsalar Rus kullanıcıları engelleme taleplerine direnç gösteriyor. Ancak hem prensiplere bağlı kalıp hem de kötü amaçlı kullanıcıları tespit edecek teknolojiler mevcut.

    Max Galka

    ·

    04/06/2022 08:17

    Güncellenme 04/06/2022 16:33

    Birçok şirket Ukrayna işgalini protesto etmek için Rusya pazarından çekildiğini açıkladı. Şu ana kadar önde gelen kripto borsaları bu taleplere kulak asmayarak, çekilmeme konusunda direnç gösteriyorlar.


    Bu bir prensip kararı ve aslında kripto para topluluğunun etik yaklaşımıyla da tutarlı bir tavır. Günü sonunda kripto para piyasaları devletlerin baskısı altındaki gruplar için bir alternatif ortam oluşturuyor. Rusya, Venezuela ve ekonomik sıkıntı yaşayan birçok diğer bölgede normal vatandaşların ekonomik totaliterliğe direnmelerinde kripto önemli bir araç.


    ABD Hazine Bakanlığı ve diğer finansal düzenleyiciler, şu ana dek borsalardan çekilmeleri yönünde zorlayıcı bir talepte bulunmadığı için bu prensibin dayandığı bir temel de oluşuyor. Elbette ki ABD devleti tam anlamıyla bir finansal yasak getirirse bugünkü tavrı savunmak pek mümkün olamayacak. Tüm ABD merkezli borsalar buna uymak zorunda kalacak ve görmezden gelmenin bahanesi olamayacak.


    Üçüncü yol

     

    Kripto borsalar için bu iki pozisyon arasında konumlanabilecekleri bir üçüncü yol daha var. Bu yöntem hem ana etik prensipleri korumayı hem de kripto piyasalara dair ana riskleri bertaraf etmeyi sağlayabilir. 


    Kripto topluluğu bu opsiyonları anlamak ve değerlendirmek için ekstra çaba harcamalı. Sonuçta Rusya da kripto kullanıcılarının olduğu bir ülke. Yapılan bazı tahminlere göre 17 milyon Rus (ülkenin nüfusunun yüzde 12’si) kripto para sahibi. Ruble’nin çöküşünden sonra bu oranların artmış olması muhtemel. Böylesi bir pazarı yaptırımlarla engellemek büyük bir ekonomideki herkesi cezalandırmak anlamına gelir.


    Diğer yandan Rusya şüpheli ve kanun dışı kripto ve blokzinciri işlemlerinin yarısından fazlasından da sorumlu tutuluyor. Geçen ay Elementus tarafından yayımlanan bir rapora göre sekiz büyük fidye saldırısının beşi Rusya kaynaklı ve diğer üçü de bir şekilde bu ülkeyle ilişkileniyor.


    Rusya kaynaklı bu fidye saldırılarında kripto piyasalara erişim çok önemli.


    Kripto borsaları uzun yıllar boyunca kötü görünen kullanıcıları bloklamaya pek yanaşmadı çünkü Bitcoin’in el değiştirilebilir, borsaların herkese açık ve merkeziyetsiz olmaları ve devlet güdümüne girmemeleri gibi bazı temel prensipleri öne çıkarıyorlardı.


    Daha da önemlisi, birçok borsa haklı bir biçimde iyi ve kötü aktörleri sistematik biçimde birbirinden ayıracak ve kanun dışı aktiviteleri tespit edecek mekanizmalara sahip değillerdi.


    Bu artık geçerli bir argüman olmaktan çıktı. Artık, finansal kurumların belirli bir kripto para cinsi üzerinden blokzinciri incelemek ve kimin en zaman ne tuttuğunu görmek imkânı var. Üstelik bunu etkin ve hızlı biçimde yapmak mümkün. Bu, elde ettikleri kirli kazançları kripto dünyasında gizleyebileceğini sanan suçlular için şok edici bir durum. Zira bu paraların bir kısmı tespit edilip geri alındı.


    Elbette ki hiçbir teknoloji mükemmel değil ve suçlular da teknolojiyi iyi kullanabiliyor. İzlerini kaybetmek ve kara parayı kripto ile aklama noktasında karıştırıcılar kullanabiliyorlar. Mevcut teknolojinin bunları izleme konusunda belli başlı kısıtları var. Bazen teknolojinin de ötesinde kimin suçlu kimin masum olduğuna dair insani yargı ortaya koymak da kolay olmuyor. 


    Kripto para borsalarının bir yandan prensiplere dayanan duruşlarını korurken diğer yandan Rusya pazarında kopmama şansı var. Bunu yaparken suç teşkil eden bileşenlerin sisteme erişimini azaltmak da mümkün.


    Borsalar için ilk adım

     

    Doğru yönde atılması gereken ilk adım potansiyel şüpheli yapılara ne kadar angaje olduklarını belirlemek. Eğer yaptırımlar borsaların Rusya’nın resmi kurumları ile ilişkilerini kesimlerini gerektirecekse borsalar kimi hedef alacaklarını kendileri belirlemek durumunda kalacak. Birçok Rus vatandaşı devlete çalışmıyor ve Ukrayna işgalini savunmuyor. Bu kişileri sistemin dışına atmak kime ne fayda getirir?


    Kripto para piyasasını şekillendiren oyuncular, sadece düzenlemelere uymanın ötesine geçip proaktif bir hamle yapma şansına sahipler.


    Kripto, devletlerin fiat araçları ve müdahalelerinden uzak bir bağımsız varlık unsuru. Ancak suçluların cirit attığı bir dünya da olmamalı. 




    YASAL UYARI

    Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

    Son Yazıları

    Yazarlardan
    Megan DeMatteo

    Web3 Topluluklarına Nasıl Ulaşabilirsiniz?

    06/11/2022 16:00
    Turan Sert

    Başımızı Sokacak Bir NFT’miz Olsa!

    02/11/2022 15:41
    Dr. Cüneyt Devrim

    Kurumların Web 3.0 Yolculuğu

    27/10/2022 15:48

    Kategoriler

    Yazarlar

    Piyasalar

    Şirketler

    E-Bülten

    Politika

    Teknoloji

    Kripto Paralar

    Hakkında

    Hakkında

    Kişisel Verileri Koruma Kanunu

    Künye

    Çerez Politikası

    Reklam Verin

    KVKK Başvuru Formu

    İletişim

    Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


    Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

    @2022 CoinDesk