Layer 2

E-Bülten

Deneme

Popüler Aramalar

Berkay Aybey

  • Tüm Yazıları

    Haftaya Bakış: Bankalar Daha Çok Bitcoin İstiyor

    BIS, Haziran ayında bankaların ana sermayesinin %1’inden fazla kripto para tutmasını yasaklamıştı fakat kullanıcılardan gelen talebin artması nedeniyle bankalar bu limitin artmasını talep ediyor.

    Berkay Aybey

    ·

    15/10/2022 10:49

    Güncellenme 15/10/2022 11:20

    Geçtiğimiz hafta, yüklü miktarda hacklenen platformlarla kötü haberlerin gündemde olduğu bir dönem geçirmiş olsak da geleneksel finans tarafından kripto paralara olan talebin artması negatif havayı değiştirdi. Ayrıca ülkelerin BTC madenciliğine yatırım yapmaları da bir başka dikkat çekici konu olarak bu sayının ana maddeleri arasında yer alıyor. Gelin tüm gelişmelere hızlıca göz atalım.


    Bankalar Daha Çok Bitcoin İstiyor


    Uluslararası bankacılık standartlarını düzenleyen BIS, Haziran ayında aldığı kararla, bankaların ana sermayesinin %1’inden fazla kripto para tutmasını yasakladı. Ancak kullanıcılardan gelen talebin artması nedeniyle bankalar bu limitin artmasını talep ediyor. 8 ayrı lobi kuruluşunun BIS’e yazdığı mektupta, limitin %1’den %5’e çıkarılması talep edildi ki bankaların sermayesi göz önüne alınırsa bu artış milyarlarca dolarlık alımın yapılabilmesini sağlayacak. BIS’in bu talebi nasıl karşılayacağı merakla bekleniyor. 


    Bir başka hazırlık da ABD’nin en eski bankası BNY Mellon’dan geldi. Banka, bazı müşterilerine BTC ve ETH saklama hizmeti sunacağını duyurdu. 


    Stabil Getiri İmkanı, Devletleri BTC Madenciliğine Çekiyor


    Tüm dünya global enflasyon problemiyle boğuşurken, bir yandan da düşük yatırım iştahının getirdiği zararlarla karşı karşıya bulunuyor. 2009 yılından beri madencilere düzenli gelir imkanı sunan BTC ise ekonomik koşullar fark etmeksizin bu geliri garanti eden nadir sektörlerden olduğu için enerji şirketlerinin BTC madenciliğine ilgisi artıyor.


    Geçtiğimiz hafta, Arjantin devletine bağlı YPF enerji şirketi, daha önce 1 megawatt büyüklüğündeki pilot uygulamayla, petrol sahalarında doğaya salınan gazın kullanılarak BTC madenciliği yapılmasına yönelik bir proje başlatmıştı. Şimdi yine benzer şekilde ikinci bir pilot projenin, bu sefer 8 megawatt büyüklüğünde ülkenin güney tarafında başlayacağı açıklandı.


    Ülkelerin kripto para gelirine odaklanması sadece BTC madenciliğiyle sınırlı değil. Fransa devletine bağlı Electricite de France enerji şirketinin 150 adet Ethereum node’u yönettiği ortaya çıktı. Node’ların 10 tanesi doğrudan şirketin, geri kalan 140 tanesi ise müşterilerin adına yönetiliyor. Ayrıca 150 tane daha node, Avalanche, Tezos, Cosmos ve Polkadot ağları için ayrıca çalışıyor.


    Son olarak, Çin’in kripto para madenciliğini yasaklamasının ardından yeni bir hub görevine soyunan Kazakistan, Rusya ile anlaşma sağlayarak ülkedeki madencilerin doğrudan Rusya’dan elektrik hizmeti satın alabileceğini duyurdu. Kazakistan, madenciler gelmeden önce elektrik ihraç eden bir ülke olmasına karşın, ülkenin Sovyetlerden kalan altyapısının madenciler için uygun olmadığı ve zaman zaman krizlerin yaşandığı görülmüştü. Rusya’dan doğrudan alınacak bir servis, bu altyapının eksikliklerini kapatma hedefi güdüyor.


    Merge Sonrası İlk Deflasyon Belirtileri


    Ethereum’un Merge geliştirmesinin ardından, ağın enflasyon oranının önemli ölçüde azalacağı, hatta ağın kullanımı arttıkça deflasyonist, yani azalan bir arza sahip olunabileceği konuşuluyordu. Bunun ilk belirtileri, geçtiğimiz hafta ağda yaşanan yoğunluk sonrası görüldü.




    ETH arzı, görüldüğü üzere yükselişini durdurdu ve azalmaya başladı. Bu sırada yeni ETH basımının sürdüğünü unutmamak gerekiyor. Yani her işlemde yakılan ETH miktarı, hem yeni basılan ETH’leri hem de daha önce basılanları yakmaya yetmiş ki grafikte görüldüğü şekilde bir düşüşe şahitlik edildi. Özellikle boğa dönemindeki yoğunlukta ETH arzının hızla azalması ve ETH’nin nadir bir hale gelmesiyle değer kazanması oldukça muhtemel gözüküyor.


    Sektörün Anonim Kalma Mücadelesi


    Ethereum’dan bahsetmişken Tornado Cash yaptırımına değinmeden geçmek olmaz. Geçtiğimiz hafta, Coinbase’nin ardından bu yaptırıma karşı bir dava da Coin Center tarafından açıldı. OFAC’ın yasada belirtilen birey, şirket ve mülk üzerine yaptırım yapma yetkisinin bir yazılıma karşı kullanılmasının mümkün olmadığı gerekçe gösterilerek OFAC’ın yetki aşımı yaptığına dair bir savunma sunuldu. 


    Ek olarak, p0xeidon labs, Nym Technologies, Secret Network, Orchid, Railgun, Status ve Oasis Network'den oluşan bir grup Universal Privacy Alliance (UPA) adlı bir organizasyon kurarak anonimliğin desteklenmesi için yeni bir topluluk oluşturmuş oldu. UPA altında toplanacak fon üzerinden anonimlik ile ilgili projeler desteklenecek. 


    Haftanın Kötü Haberleri DeFi’den Geldi


    Geçtiğimiz sayıda, BNB Chain’in hacklendiğini ve 100 milyon dolar civarında paranın ağ dışına çıkartıldığından bahsetmiştik. Moran adı verilen güncellemeyle BNB Chain ağında hard fork yapıldı ve hackerın kullandığı açık giderilmiş oldu. Binance, çalınan miktarın ağa geri getirilmesi için ödül teşvikleri açıkladı. Ancak henüz BNB Chain’de kalan ve hackerın Venus platformuna kilitlediği BNB’ler hakkında nasıl bir işlem yapılacağı bilinmiyor.


    Bir başka hack olayı, Solana ağında alım-satım ve kredi hizmeti veren Mango platformunun token’ı MANGO’nun manipüle edilmesiyle yaşandı. Platform, manipülasyon sonrasında 100 milyon dolarhacklendiğini açıkladı.


    Son olarak, yeni seçilen CEO’nun yüksek oy alması nedeniyle tartışmaların sonlanacağı düşünülen SushiSwap’da sular yine durulmuyor. Yeni seçilen CEO Jared Gray’ın 2014 yılından bu yana çeşitli kripto para projelerinde dolandırıcılıktan sabıkalı olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla CEO’nun göreviyle ilgili yeni tartışmalar başlayabilir.


    Huobi’nin Yeni Sahibi


    Merkeziyetsiz finanstan, merkezi finansa Huobi ile geçiş yapalım. Bir süredir satılacağıyla ilgili dedikodular dönen Huobi ile FTX’in ilgilendiği konuşuluyordu. Ancak bu dedikodular doğru çıkmasa da borsanın satılmaya çalışıldığı doğruymuş. Hong Kong merkezli About Capital Management, Huobi’nin çoğunluk hissesini satın alarak borsanın yeni sahibi oldu.


    Bir başka bilinen borsa Bittrex, ABD Hazine Bakanlığı tarafından 30 milyon dolar ceza ödemeye mahkum edildi. Cezanın sebebi, 2014-2017 yılları arasında borsanın yaptırım altındaki ülkelerden gelen kullanıcı ve paraları denetleyecek herhangi bir sisteminin olmaması olarak gösterildi. Yani İran, Kuzey Kore, Kırım gibi yerlerden gelen para ve kullanıcılar herhangi bir filtrelemeye uğramadan borsayı kullanabilmişler.


    Son olarak, Google Cloud ile Coinbase arasında yapılan anlaşma sayesinde Google Cloud kullanıcıları Coinbase üzerinden kripto para ile ödeme yapabilecekler.


    G20’nin Gündemi: Vergi


    G20 ülkeleri, bir önceki toplantılarında OECD’ye verdikleri görevde, kripto para kazançlarının otomatik vergilendirilmesini sağlayan bir altyapı üzerinde çalışılmasını istemişti. Birkaç gün içerisinde ABD’de buluşacak olan G20’nin OECD’nin sunduğu çalışmayı incelemesi bekleniyor. Çalışmanın kabul edilmesi halinde uluslararası bir vergi standardının kripto paralara uygulanması beklenebilir.


    Vergi konusunda endişeli olan tek yer G20 değil. Geçtiğimiz sene, ülkedeki inovasyonu teşvik etmek ve yabancı yatırımcıları ülkeye çekmek için vergisiz ve kripto para dostu politikaları hayata geçiren Portekiz, 2023 yılı bütçesinde kripto paradan elde edilen kazançlara %28 vergi getirmeyi planlıyor. Öyle görülüyor ki ülkenin bu politikası beklendiği gibi kazançlı olmadı.


    Celsius, Yeni Skandallara Konu Olabilir


    Celsius, iflas sürecinde olmasına karşın piyasaya zarar vermeye devam edebilir. İflas sürecinin şeffaf yürütülmesi amacıyla mahkeme kayıtları halka açık şekilde tutuluyor. Kullanıcı bilgilerinin kimlik hırsızlığı gibi tehlikeler nedeniyle halka açık şekilde yayınlanmaması için Celsius’un yaptığı başvurunun geçtiğimiz hafta mahkemece reddedilmesi, yeni skandallara kapı aralayabilir. Bu bilgiler sayesinde belki de tanınan bireylerin ve şirketlerin belirtmedikleri veya bir şekilde sakladıkları kayıpları ortaya çıkabilir.


    Paris Moda Haftası ve Meta’nın VR Gözlükleri


    Geçtiğimiz hafta NFT alanı için de oldukça heyecanlı gelişmelere konu oldu. Paris moda haftasının düzenlendiği bir dönemde, dijital moda alanında NFT’lerin kullanılması son derece umut verici oldu. Tamamen dijital ortamda NFT formatında tasarlanan M3talove koleksiyonu, üç boyutlu modellerle ekran üzerinde sergilendi.




    Dijital modanın ileride Metaverse modası olarak isimlendirilerek, avatarların giyeceği şekilde düzenlenmesi beklenebilir.

    Bir başka önemli gelişme ise Meta’dan geldi. Metaverse geliştirmesi için on milyarlarca dolar harcayan Meta, Microsoft, Zoom ve Accenture işbirliğinde yeni bir VR gözlüğü piyasaya süreceğini açıkladı.



    1.500 dolarlık fiyatıyla dikkat çeken bu gözlük, özellikle uzaktan çalışma trendi için tasarlanmış. Sanal toplantıların ve yazma-çizme gibi temel ihtiyaçların yapılabildiği özelliklerle yeni ofis deneyiminin bu gözlükler üzerinden sağlanması planlanıyor. Gözlük, ayrıca yüz hareketlerini okuyarak, avatarın jest ve mimikleri yansıtmasını sağlıyor.


    Son olarak, Opensea’nin Avalanche ağını platformuna entegre ederek büyümeye devam ettiği belirterek Haftaya Bakış’ı noktalıyoruz, tekrar görüşmek üzere.


    YASAL UYARI

    Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

    Son Yazıları

    Yazarlardan
    Megan DeMatteo

    Web3 Topluluklarına Nasıl Ulaşabilirsiniz?

    06/11/2022 16:00
    Turan Sert

    Başımızı Sokacak Bir NFT’miz Olsa!

    02/11/2022 15:41
    Dr. Cüneyt Devrim

    Kurumların Web 3.0 Yolculuğu

    27/10/2022 15:48

    Kategoriler

    Yazarlar

    Piyasalar

    Şirketler

    E-Bülten

    Politika

    Teknoloji

    Kripto Paralar

    Hakkında

    Hakkında

    Kişisel Verileri Koruma Kanunu

    Künye

    Çerez Politikası

    Reklam Verin

    KVKK Başvuru Formu

    İletişim

    Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


    Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

    @2022 CoinDesk